2023. augusztus 25. - szeptember 2.


Nasip Kısmet
VIDOR Kert, Sunshine FM Kisszínpad (Nyíregyháza, Luther utca 8.)

A Nasip Kısmet zenéje az anatóliai török lírai költészet hagyományait ötvözi az ethnic jazz, fusion és pszichedelikus folk stílusok eklektikus, egymást átfedő ritmusaival és dallamaival. Az instrumentális és énekes darabok a közönséget spirituális szinten szólítják meg. Anélkül, hogy egy szót is értenének törökül, ezek a hangok és taktusok mélyen rezonálnak minden zenekedvelő lelkében.

 

A török "nasip kısmet" kifejezés egy végzetre, sorsra vonatkozó sajátos nyelvi fordulat. A magyar „Lesz, ami lesz”, „Amit hoz a sors” kifejezéshez hasonlóan akkor használják, amikor valaki rábízza magát a sorsra, engedi, hogy elragadják az események, melyekre nincs befolyással. Beleereszkedik az idő és a körülmények sodorta folyóba és nyitottan, kitárt szívvel fogadja mindazt, ami jön, legyen az jó vagy rossz.

 

A zenekar vezetőjének, Arif Erdem Ocaknak az előadóművészi pályája a pezsgő ankarai zenei szcénában indult. Seksendört nevű első zenekara több mint 15 évvel ezelőtt került a török slágerlisták élére. 2010-ben Budapestre költözött és szólóelőadóként kezdett fellépni. Egyedülálló perkusszív gitárstílusa, a védjegyévé vált hammer-on, pull-off technikákkal gyorsan megkülönböztette és kiemelte őt a többi zenész közül. Hangzása semmihez sem hasonlított, amit a budapesti koncertre járók korábban hallottak.

 

Arif régi álma, hogy többhangszeres formációban adjon elő török zenét, 2019-ben vált valóra, amikor Budapesten találkozott Cem Aksellel, akit Törökország egyik legjobb jazzdobosának tartanak. Arif és Cem találkozása után nem sokkal társult a formációhoz Mester Dániel szaxofonon és klarinéton. Ő szintén otthonosan mozog a török zenében, mivel korábban Karsu Dönmezzel játszott együtt. Eged Márton személyében basszusgitáros is érkezett a zenekarba, s az így összeállt formáció 2019 végén lépett először közönség elé. Miután Cem Aksel hazaköltözött Isztambulba, Szegő Dávid és Tomi Smuk kapcsolódtak be dobon, illetve ütőhangszereken, a felállás pedig Arif nővérének, Derya Ocak énekesnek a csatlakozásával vált teljessé.


A koncert időpontja:

2023. augusztus 30. szerda 21.30

VIDOR Kert, Sunshine FM Kisszínpad


A programon való részvétel ingyenes!


A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.