2023. augusztus 25. - szeptember 2.


Megszületett az eredmény, íme a VIDOR 2020 színházi versenyprogram díjazottai!

Szombaton késő este összeült a Koltai Róbert vezette négytagú zsűri és megszületett az eredmény. Az idei VIDOR Fesztivál színházi versenyprogramjának díjazottait a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert idén is személyesen keresi majd fel, hogy otthoni előadásukon, saját közönségük előtt adja át nekik méltán megérdemelt elismeréseiket.

VIDOR Fesztivál 2020 színházi versenyprogram díjazottai

DOTTORE-DÍJ

A legjobb nagyszínpadi előadásért – ÜGYES KIS HAZUGSÁGOK

(Madách Színház, Budapest) Rendező: Szirtes Tamás

CAPITANO-DÍJ

A legjobb rendezésért – UJJ MÉSZÁROS KÁROLY

Büszkeség és balítélet két színészre (Centrál Színház, Budapest)

PIERROT-DÍJ

A legjobb kamaraszínpadi előadásért – EGYFELVONÁSOS KOMÉDIÁK

(Aranytíz, Budapest) Rendező: Szőcs Artur

ARLECCHINO-DÍJ

A legjobb férfi alakításért – SZALMA TAMÁS

Buborékok (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)

COLOMBINA-DÍJ

A legjobb női alakításért – BATA ÉVA

Egyfelvonásos komédiák (Aranytíz, Budapest)

BRIGHELLA-DÍJ

A legjobb férfi epizódalakításért – FICZERE BÉLA

Benne vagy (Neptun Brigád)

SMERALDINA-DÍJ

A legjobb női epizódalakításért – MESSAOUDI EMINA

Benne vagy (Neptun Brigád)

PULCINELLA-DÍJ

A legjobb jelmezért – BERZSENYI KRISZTINA

Buborékok (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)

PANTALONE-DÍJ

A legjobb díszletért – RÓZSA ISTVÁN

Ügyes kis hazugságok ((Madách Színház, Budapest)

HYPPOLIT-DÍJ

Életmű-díj – MUCSI ZOLTÁN

Eleven éjszaka (A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné közös előadása)

A VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház társulata nevében is szívből gratulálunk!

Koltai Róbert a VIDOR Fesztivál versenyprogramjának zsűri elnöke így értékelte az idei színházi előadásokat:

„Derült égből villámként ért a felkérés: legyek a 19. nyíregyházi VIDOR Fesztivál zsűrielnöke. Szokás szerint rendkívül fárasztó, színházi és egyéb elfoglaltságokkal teli évad után épp lett volna 10-12 napom pihenésre és felkészülésre, amikor jött Kirják Róbert igazgató úr telefonja. A felkérésre azonnal igent mondtam, akkor még nem sejtve, hogy a rendkívül erős válogatás eredményeként ekkora élményekben lesz majd részem. Azt is megtudtam, hogy a felelősségem rendkívüli lesz a végső döntésben, mert a négytagú zsűriben három civil tag mellett egyedül képviselem a szakmát.

És elkezdődött...

Méghozzá szabadtéren, az újjáépített színpadon közel ezer néző jelenlétében egy remek előadással, tele nagyszerű alakítással, Csiky Gergely BUBORÉKOK című darabjával, Vidnyánszky Attila rendezésében. A sokszereplős darab az utolsó pillanatig esélyes volt a fődíjra, amely a legjobb nagyszínpadi előadást illeti meg. Megszámoltam, nem kevesebb, mint tíz színész kaphatott volna díjat az alakításáért Szalma Tamás mellett, álljon itt a nevük: Varga Zsuzsa, Krajcsi Nikolett, Fándly Csaba, Sarkadi Kiss János, Mészáros Tibor, Olt Tamás, Benedek Dániel, Törő Gergely, Hunyadkürti György. Rendkívül erős kezdés volt, mert akiket most nem említettem, ők is remekül helytálltak a felújított Csiky Gergely Színház Csiky Gergely előadásában.

És még hátra volt tizenegy előadás.

Conor McPherson Eleven éjszakája öt kitűnő szerepet kínált Mucsi Zoltánnak, Katona Lászlónak, Fodor Tamásnak, Simkó Katinak és Kovács Krisztiánnak Koltai M. Gábor rendezésében. A kollégák Mucsi Zoltán és Fodor Tamás vezérletével éltek a lehetőséggel és pazar perceket szereztek a közönségnek. Örömmel vettem tudomásul, hogy Mucsi Zoltán életműdíjat kapott ezen a fesztiválon.

Több VIDOR Fesztiválon vettem részt, de a mostanihoz hasonló színvonallal még nem találkoztam. Véleményem szerint tévedés azt hinni, hogy a nevetés, nevettetés, a komédia, bármivel is alantasabb műfaj a drámánál. Alapigazság: nevettetni csak igazi, mély drámai erővel lehet, mert elég csak Chaplinre utalni, a kacagás és a humor mély pillanatok, olykor könnyek nélkül csak üres viccelődés lehet.

Már csak egy előadás volt hátra a végső döntésünk előtt: az Ügyes kis hazugságok, amikor a közönséget és bennünket, zsűrit is leterített, elvarázsolt négy fantasztikus színész bámulatosan virtuóz és kimondom katartikus összjátéka, amiben minden benne volt, amiért a SZÍNHÁZAT annak idején feltalálták. Ezen az estén csoda született KEREKES ÉVA, NAGY SÁNDOR, SZEREDNYEY BÉLA és BALLA ESZTER elővezetésében. Mi, a zsűri nem tehettünk egyebet, utolsót üléseztünk és ekkor hoztuk meg a végleges döntésünket.

Néhány kollégát azért szeretnék még kiemelni. Balsai Mónit és Schmied Zoltánt stílusbravúrjukért, melynek köszönhetően Ujj Mészáros Károly elnyerte a Capitano-díjat a legjobb rendezésért. Ficzere Bélát és Messaoudi Eminát a legjobb epizódalakítás kitüntetettjeit a Benne vagy című előadásból, melyben Kovács Dániel Ambrus nevét, a rendezőét is örömmel és tisztelettel említem. Csakúgy, mint a két ragyogó férfiszínészt Chován Gábort és Jankovics Pétert.

A Kaktuszvirágból Ötvös András és Kovács Patrícia szerezte a legnagyobb örömöt.

Szőcs Artur Csehov-remeklése a legjobb kamaraszínpadi előadásért, Pierrot-díjat ért, élén a Colombina-díjas Bata Évával, de szinte ugyanolyan élményt jelentett Rusznák András fergeteges játéka mindkét egyfelvonásosban.

Szeretettel gondolok vissza a Legénybúcsú előadásra is, ahol Szente Vajk és Nagy Sándor remek játéka mellett kiemelném Csonka András lenyűgöző szólóját, amely kirobbanó és varázslatos perceket szerzett mindannyiunknak.

Feltétlen meg kell említeni a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Sóska, sültkrumpli előadásának mesteri hármasát: Mihály Péter, Szakály Aurél és Baj László, akik szintén kitűnő alakításokkal ajándékoztak meg bennünket, nézőket Farkas Ignác rendezésében.

Szenzációs színészetet láthattunk Mészáros Bélától, aki Grecsó Krisztián Megyek utánad című írásának színpadi átiratában már sokadszorra bizonyította kiemelkedő tehetségét.

Kívánom, hogy a 19. VIDOR szemlét még sok magas színvonalú előadássorozat kövesse mindannyiunk örömére."

Koltai Róbert

(A fotón balról jobbra: Deák Sándor, Rezesné Gonda Edit, Koltai Róbert a zsűri elnöke, Bodnár Beáta Vivien és Kirják Róbert. a VIDOR Fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház igazgatója látható)

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.