Aug. 26 - Szept. 3.


Megkezdődött a VIDOR Fesztivál

– Induljon a fesztivál, jó szórakozást mindenkinek! – egy évet kellett várnunk a bűvös mondatra, amivel Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója minden esztendőben megnyitja a VIDOR Fesztivált. S bár huszonegyedszer hangzott el, mint mindig, pénteken is hatalmas tapssal jutalmazták a színpad előtt állók.

„Nemzeti kultúránk olyan közös értéke az országnak, amit folyamatosan ápolni, megtartani és gyarapítani is kell. Ahogy Kodály Zoltán megfogalmazta: kultúra annyi, mint tanulás; megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű. Azért, hogy ezek a gondolatok tettekké váljanak, mi vagyunk a felelősek. A 21. VIDOR Fesztivál is kiváló példája annak, ahogy egy város, egy közösség minőségi kultúrát épít. Ahogy azt a rendezvény neve is jelzi, a mosolyra, az őszinte nevetésre, az együtt átélt vidám percekre elengedhetetlenül szükségünk van” – tolmácsolta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter ünnepi gondolatait Tarczy Gyula, a megnyitó moderátora.

– Karinthy Frigyes elhíresült mondása, hogy: „Humorban nem ismerek tréfát.” Az, hogy huszonegyedik alkalommal rendezik meg ezt az egész környéket magához vonzó fesztivált, ékes bizonyítéka annak, hogy a nyíregyháziak sem ismernek tréfát a humorban – mutatott rá Vincze Máté. A közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár szerint hibás az a nézet, hogy a magyar egy depresszív, szomorú nemzet, hiszen feldúlhatta az országot a török, a tatár, a humorunk és derűnk az, ami átsegített minket a legsötétebb időszakokon is.


Dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere köszönetet mondott a támogatóknak, akik nélkül a színház nem állíthatott volna össze ilyen színes programot. Megjegyezte: bízik benne, hogy a VIDOR az idén is a kikapcsolódás és a találkozások helyszíne lesz. Ezt hangsúlyozta köszöntőjében Bárány László, a fesztivál főszponzora, a Master Good Cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa is, aki azt kívánta, hogy ez a kilenc nap valóban felhőtlen örömben, mókában és kacagásban teljen.

Kirják Róbert színházigazgató, főszervező úgy fogalmazott: bízik benne, hogy mindenki meg fogja találni a neki leginkább tetsző fellépőket, és ebben az évben is megtelik a Kossuth tér fesztiválozókkal.

– Nagy megtiszteltetés, hogy ezt az igazán rangos posztot nekem ítélték meg, már csak azért is, mert olyasvalakitől vehettem át, akit a legtekintélyesebb magyar színművésznek tartok, Benedek Miklóstól. Igyekszem megfelelni a feladatnak – hangsúlyozta VIDOR színházi versenyprogramjának zsűrielnöke, Trokán Péter.

Az idén a fesztivál nevét formázó lufik helyett fanfárok és görögtűz jelezte: megkezdődött a Vidámság és a Derű Országos Seregszemléje. 


Forrás: szon.hu

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.