Aug. 27 - Szept. 4.


Az idén is várjuk a limerickeket

Ha VIDOR, akkor limerick: immár jön a hetedik. E fenti sornál természetesen jobb, izgalmasabb és viccesebb alkotásokat várunk az idei limerickíró bajnokságra, amit az idén hetedik alkalommal hirdet meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, A Vörös Postakocsi folyóirat és a Kelet-Magyarország. A kultúrát és a színházat kedvelők jól tudják, hogy az elmúlt hat VIDOR Fesztiválon óriási sikere volt a Nyírségi Limerickbajnokságnak: a nemes viadalokon több száz pályamű versengett, a döntő pedig mindig a fesztivál egyik legmulatságosabb eseménye.


Oscar-díjas alakítások


Aki ott volt, bizonyára nem felejtette el a tavalyi döntőt: tömény kacagással telt, a vendégek dőltek a nevetéstől. Kuthy Patrícia, Nyomtató Enikő, lllyés Ákos és Demeter Anna egymást múlták felül, miközben eljátszották a fináléba jutott alkotásokat. Előbb különböző nyelveken, később egy-egy szakma jellegzetességeit felvillantva, majd filmstílusokban, végül bizonyos hangulatokban mutatták be az ötsorosokat, az egyik alkalommal Enikő például kávéfőzőnyelven adta elő a limericket – frenetikus sikere volt! Időnként kijelöltek egy „önként jelentkezőt”: egyikőjük balettozni tanult, volt, akin gégemetszést kellett végrehajtani, de remek volt a masszőr, az erőemelő és a rendező is – mindannyian átérezték a verseny komolyságát és azt, hogy milyen óriási a tét! A limerickek sorsáról ezúttal is a nézők döntöttek, a legtöbb gombot az egyéni kategóriában a Holdfényes randi és a Mellékhatás jelige gyűjtötte, a csapatok között a Vakmerő és a Honfoglaló csatázott a végső győzelemért. A jók között a legjobb a Mellékhatás és a Vakmerő lett: a jeligék Zomborszki Istvánt, illetve Kovács Pált és feleségét rejtették.


Humor és kreativitás


A sikert látva egyértelmű a folytatás: a versengést az idén is meghirdetjük, így aki eddig lemaradt, most megmutathatja limerickíró tudását.

Gergely Ágnes író, költő megfogalmazása szerint a limerick kötött formájú, ötsoros nonszensz vers, amely az első sor „volt egyszer…” mesei fordulatával bejelentett hős kalandjait beszéli el, a kalandoknak az ötödik sorban félig megismétlődő első vagy második sor szab határt.

A rímképlete: AABBA, a BB sorok mindig rövidebbek. Bárkiből válhat limerickíró, csak humor és kreativitás kell hozzá. Ezúttal is két kategóriában (egyéni és csapat) várjuk a műveket, négy témában: sport, közélet, a hely szelleme (az én kis falum/városom) és szabadon választott.


Döntő a fesztiválon


A műveket a színház, a folyóirat és lapunk képviselői előzsűrizik, a döntőt a VIDOR Fesztiválon rendezzük. A verseny amellett, hogy maga a műfaj humoros, komoly is, hiszen mindkét kategória győztese ­jutalmat kap.

A döntőn a versfaragók alkotásait a Móricz Zsigmond Színház művészei mutatják be, az eseményen pedig ott ülnek a jeligék „tulajdonosai” is: eddig minden finálén jelen voltak a győztesek, így a helyszínen köszönthettük őket. Nevezni ezúttal is kizárólag jeligés pályázatokkal lehet: a műveket augusztus 4-én éjfélig várjuk az anita.szaraz@kelet.hu e-mail-címre vagy levélben a Nyíregyháza, Dózsa György u. 4–6. címre, a borítékra írják rá: limerick.


Forrás: szon.hu

A weboldalon sütiket (cookie) használunk a felhasználói élmény javítására.
Az adatvédelemi szabályzatunkat itt találja.